Brazil- Pedra Dourada, Fazendas Dutra family

Lot 9 Fazenda Agua Limpa, regio Minas Gerais

Special lot 12 & 13 Agua Limpa, regio Minas Gerais

De koffie van de broers Walter en Ednilson Dutra smaakt werkelijk fenomenaal. Deze specialty coffees worden verbouwd op een microlot genaamd ‘Pedra Dourada’ in de regio Matas de Minas op 1200 meter hoogte en op een special lot in de regio Minas Gerais op 950-1300 meter hoogte.

Iedereen kan naar school
Werknemers op de farms worden gestimuleerd trainingen te volgen. Daarnaast vindt de familie Dutra het erg belangrijk dat werknemers gezond zijn en blijven. Daarom steunt zij het Family Health Program door de dokter bij de farm uit te nodigen.Er is een school aanwezig voor de kinderen uit de regio. Iedereen kan naar school.


In de jaren ’40 ontdekt

Mundo Novo is een kruising tussen de variëteiten ‘Typica’ & ‘Bourbon’. De boon is vernoemd naar de plaats in Brazilië waar zij in de jaren ’40 werd ontdekt. Het is een sterke soort welke een relatief hoge oogst geeft en het goed doet bij hoogteverschillen van ongeveer 1000m-1200m, die veel voorkomen in Brazilië. 

‘Catuai Vermehlo’ is een kruising tussen ‘Caturra’ & ‘Mundo Novo’ en gekweekt in de jaren ’50. Omdat de bonen relatief laag groeien zijn deze gemakkelijk te plukken met de hand. Het smaakprofiel van deze boon is over het algemeen zoet.

In harmonie met de natuur
Familie Dutra boert ecologisch. Dit houdt in dat nieuwe koffieplanten worden geplant in de oorspronkelijke gebieden, de native areas. Water wordt veelal gebruikt uit de nabijgelegen bronnen.

Het hele proces is in harmonie met de natuur, tussen de rotsen, bossen en de watervallen. Het werkelijke geheim van hun succes? Passie, hard werken en het steeds weer willen verbeteren van de kwaliteit van de koffie.

De variëteit koffiebonen die hier wordt verbouwd zijn onder andere ‘Mundo Novo’ en ‘Catuai Vermehlo’. 

Ethiopie- Iron Lion

Shantawene washing station, Sidama

De Ethiopische koffie ‘Iron Lion’ is tot stand gekomen door samenwerkingen tussen verschillende farms en washing stations. Deze is vervolgens geïmporteerd door The Coffee Quest. De koffie wordt geteeld op een hoogte van 1900 meter tot 2300 meter.

Het liefst in volle zon
Deze koffie wordt verwerkt middels de droge methode (natural). Dit betekent dat de gehele koffiebes wordt gedroogd. Dat gebeurt op Afrikaanse verhoogde droogbedden en het liefst in volle zon. Het is belangrijk dat de koffie regelmatig wordt gekeerd.

12%
De koffie is genoeg gedroogd als het vochtgehalte gedaald is naar ongeveer 12%. Tijdens dit proces geeft de bes zijn zoete smaken af aan de boon en dit proef je in je kopje koffie.

De variëteit van de boon is ‘heirloom’. Deze variëteit is een verzamelnaam voor de oude en nieuwere variëteiten van de koffiebes.